8 mars 2010, den 100:e internationella kvinnodagen

Det är 100-års jubileum av kvinnodags firandet i år. Kampen för kvinnornas rösträtt och därmed delaktighet i olika beslut startades då och fortsätter än idag. Allt började i USA 1909 men det var den tyske vänsteraktivisten, Clara Zetkin som föreslog att man skall döpa en dag till internationell kvinnodag.

Under de 100 åren har kvinnornas makt inom politiken, ekonomin och media ökat avsevärd. Många länder har get kvinnor rösträtt, Möjlighet för studier och arbeten har blivit en självklarhet i den moderna delen av världen. Inom FN arbetar man aktiv med Millenniemålen. Av de åtta fastställda målen riktar, minst tre av målen, sig direkt till förbättring av livet för alla världens kvinnor:

  • Främja jämställdhet och öka kvinnors makt

  • Grundskoleutbildning för alla barn

  • Förbättra mödrahälsan

Vi har fortfarande mycket kvar att göra båda på den lokala planen och på den globala. Kvinnomisshandel och våldtäkter och rättsväsendets bristfälliga agerande i detta sammanhang, Den orättvisa löneklyftan mellan män och kvinnor, den svåra karriärmöjligheterna inom politik, näringslivet, … som är under starkt kritik är några exempel på kvinnornas situation båda här hemma och i världen i övrigt. Livet för kvinnor i många U-länder och patriarkaliska samhällen är katastrofalt. Kvinnoomskärelse, tvång slöja, barnäktenskap, stening till döds, bland annat, om en kvinna har varit otrogen, saknaden av övriga mänskliga rättigheter, mm... är vardagen för många av våra systrar, döttrar och mödrar i världen.

Vi skall ändå glädje oss för det resultat som hittills har nåtts och fortsätta kampen i alla årets dagar! Kvinnor och män sida vid sida!

Grattis alla kvinnor!


 






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0