Skattesänkningarna slår mot biståndet till U-länder

Fredsprojekt i Mellanöstern, demokratiprojekt i Öst Europa eller hjälp till de svältande i Afrikas horn är områden där Sverige har bidragit med resurser för att få en bättre värld. Men kommer det vara så framöver?

Vi Socialdemokrater har många gånger påpekat och varnat för högerregeringens skattesänkningars baksida och dess konsekvenser. Dessa skattesänkningar som gynnar de som redan har men finansieras av dem som behöver stöd. Ett område som har drabbats mycket hänsynslöst är biståndet till internationellt arbete för fred, demokratiutveckling och fattigdomsbekämpning. Alla ideella organisationer i Sverige som på ideell basis har planerat flera olika projekt både hemma och ute i världen har nu fått en rejäl kalldusch av biståndsministern. Det handlar bland annat om kraftiga sänkningar av informationsanslaget från UD till SIDA som i sin tur och via olika ram rganisationer stödjer riks- och lokala organisationer. Bidraget minskades från 127 till 54 mkr totalt. Detta innebär en minskning motsvarande mer än 50 %.

Vissa organisationer, till exempel Svenska FN-förbundets bidrag har minskat med 79 % jämfört med år 2009. Forum Syds bidrag har minskat med 60%, o s v…

Alla pågående solidaritetsprojekt som drivs i samverkan mellan olika svenska hjälporganisationer och deras motsvarigheter i tredje världen far illa av detta inhumana beslut. Projektledare måste sparkas, projekten måste bantas och därmed kvalitetsförsämringar. I en del fall skall pågående projekt avvecklas. Allt detta för att Reinfeldt skall ha råd med skattesänkningar för de bemedlade. Högern har inte bara skadat den sociala försäkringen för de svaga i Sverige utan även de människor i U-länder som fått vårt stöd för att stå på egna ben, t ex via utbildning, uppdatering av yrkeskunskap, mm. Hur skall vi förklara för våra medmänniskor i u-länder att vi lägger ner skolprojektet i er by därför att våra rika svenskar skall betala mindre skatt och bli ännu rikare?

Ideella organisationer får inte längre informera om situationen i världen och påverka opinionen! Denna rättighet kommer, i fortsättningen, att tillhöra biståndsministern och UD. Deras ”sanning” kommer att utgöra underlag till olika beslut i biståndspolitiken.

Det är inskränkning på yttrandefriheten.

 

Kiomars Heydar, Louise Persson

Socialdemokrater

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0