En föräldraförsäkring för båda föräldrarna


Föräldraförsäkringen ersatte moderskapsförsäkringen 1974. Då de flesta kvinnor var hemmafruar. Föräldraförsäkringen finns till för att barnen ska få en trygg start i livet och kunna få en nära relation till båda sina föräldrar. Den ska också göra det möjligt för både mammor och pappor att kombinera arbete med familjeansvar.  Det nuvarande föräldraförsäkringen kan säkert bli bättre men det funkar när det gäller valfrihet båda för mammor och pappor. Båda föräldrarna kan ta ut föräldrapenning i kombination med garanti dagarna och mixa som de vill för att vara hemma med sina barn i några år.  Familjen, som KD tror, är inte bara ett kvinnoprojekt! Båda föräldrarna  som med ”glädje” sätter barnen till världen måste kunna vara med och uppfostra dem! Vi socialdemokrater vill satsa på en utbyggd föräldraförsäkring. Där  även pappan skall ges rätten att fullt ut ta del i föräldraskapet. Att barnet skall ges rätten till tid för att bygga upp en relation med båda föräldrarna. En sådan föräldraförsäkring  skulle också skapa ett jämlikare och rättvisare samhälle. Om inte bara kvinnor förutsätts ta föräldraledighet, skulle inte arbetsgivare med automatiken ge män bättre förutsättningar till karriär i yrkeslivet. Ett jämnare uttag av av föräldraledigheten skulle skapa en större förståelse för att avsätta mer tid att umgås med familjen som är en vinst för hela samhället.
Vårdnadsbidraget skapar  förutsättningar  och stimulans  för att motverka det jämställda samhället.  Bara åtta procent  av alla sökande har  hittills varit män.  Papporna, 92%,  hinner  inte umgås  med sina barn.  Mammorna får inga egna ekonomiska trygghet och kommer  att ha en mycket usel pension. Vårdnadsbidraget är både kvinno  –och mänsfälla.
Det finns studier i både Finland, Norge (även Sverige visar samma tendens, SVT-rapport, 6 nov. 2009) som visar det jag pekade på i min förra insändare. Att kvinnor med invandrarbakgrund hamnar utanför arbetsmarknaden och tappar möjlighet till språkträning när de väljer att vara hemma med vårdnadsbidrag. Likaså barnens språkinlärning påverkas negativt. Vårdnadsbidraget motverkar integration av dessa kvinnor  och deras barn.
Det fria personliga valet skall alltid finnas. Frågan är vilken utveckling våra gemensamma skattepengar skall användas till att underlätta?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0